Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin şəxsi heyəti üçün ərzaq payı normalarının və xidməti heyvanlarının yemləmə normalarının təsdiq edilməsi haqqında
[1]
AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI NAZİRLƏR KABİNETİNİN QƏRARI
Azərbaycan Respublikası Konstitusiyasının 119-cu maddəsinin səkkizinci abzasını rəhbər tutaraq, Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Milli Təhlükəsizlik Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Fövqəladə Hallar Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Ədliyyə Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Maliyyə Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası İqtisadi İnkişaf Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin, Azərbaycan Respublikası Xüsusi Dövlət Mühafizə Xidmətinin və Azərbaycan Respublikası Dövlət Sərhəd Xidmətinin razılaşdırılmış təkliflərini nəzərə alaraq Azərbaycan Respublikasının Nazirlər Kabineti qərara alır:
1. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin ümumqoşun və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyəti üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (1 nömrəli əlavə).
[2]
2. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin dənizçi heyəti üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (2 nömrəli əlavə).
[3]
3. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin uçuş heyəti üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (3 nömrəli əlavə).
4. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin müalicə ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (4 nömrəli əlavə).
[4]
5. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin kursantları və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin kursantları və dinləyiciləri üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (5 nömrəli əlavə).
[5]
6. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin hərbi lisey kursantları üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (6 nömrəli əlavə).
7. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin xüsusi təyinatlı dəstələrinin, Azərbaycan Ordusunun əməliyyat (komando) briqadalarının ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (7 nömrəli əlavə).
[6]
8. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin kəşfiyyat qrupları üçün ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (8 nömrəli əlavə).
9. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin ümumqoşunları və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyəti üçün quru ərzaq payı Normaları” təsdiq edilsin (9 nömrəli əlavə).
[7]
10. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin ərzaq payları verilərkən məhsulların əvəz olunması Normaları” təsdiq edilsin (10 nömrəli əlavə).
[8]
11. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinə müalicə ərzaq payları verilərkən məhsulların əvəz olunması Normaları” təsdiq edilsin (11 nömrəli əlavə).
[9]
12. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin xidməti itləri üçün sutkalıq yemləmə Normaları” təsdiq edilsin (12 nömrəli əlavə).
[10]
13. “Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin xidməti atları üçün sutkalıq yemləmə Normaları” təsdiq edilsin (13 nömrəli əlavə).
[11]
14. Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin “Azərbaycan Respublikası müdafiə, daxili işlər, ədliyyə, fövqəladə hallar, milli təhlükəsizlik nazirliklərinin, gömrük orqanlarının, Azərbaycan Respublikası Dövlət Sərhəd Xidmətinin və Azərbaycan Respublikası qanunvericiliyində nəzərdə tutulan digər hərbi birləşmələrin hərbi qulluqçularını, sıravi və rəis heyətinə mənsub şəxslərini ərzaq payı və pul vəsaiti ilə təmin etmək haqqında” 1992-ci il 19 may tarixli 271 nömrəli qərarının 1-ci hissəsi və 2001-ci il 19 iyul tarixli 125-6 nömrəli qərarı 2012-ci il 31 dekabr tarixindən ləğv edilsin.
15. Bu qərar 2013-cü il yanvarın 1-dən qüvvəyə minir.
Azərbaycan Respublikasının Baş naziri Artur Rasi-zadə
Bakı şəhəri, 8 yanvar 2013-cü il
№ 2
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
1 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin ümumqoşun və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyəti ərzaq payı
[12]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
600
|
2.
|
2-ci növ buğda unu
|
10
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
120
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
5.
|
Ət
|
250
|
6.
|
Balıq
|
120
|
7.
|
Bitki yağı
|
40
|
8.
|
Kərə yağı
|
30
|
9.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
100
20
|
10.
|
Pendir
|
20
|
11.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
12.
|
Şəkər
|
70
|
13.
|
Cem (povidlo)
|
20
|
14.
|
Xörək duzu
|
20
|
15.
|
Çay
|
2
|
16.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
17.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
18.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
19.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
20.
|
Tomat pastası
|
6
|
21.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
850
|
|
- kartof
|
550
|
- kələm
|
130
|
|
- çuğundur
|
30
|
|
- yerkökü
|
50
|
|
- soğan
|
50
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
40
|
|
22.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
10
|
23.
|
Təbii meyvə və ya giləmeyvə şirələri
|
100
|
24.
|
Vitamin preparatı “Heksavit”
|
1
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin generalları, zabitləri, gizirləri, miçmanları, müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət hərbi qulluqçuları, çavuşları, əsgərləri və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyəti;
[13]
1.2. toplanışa çağırılmış hərbi vəzifəlilər;
1.3. aerodromlarda daimi işləyən və uçuş aparatlarına xidmət edən hərbi qulluqçular (uçuş heyəti istisna olmaqla);
1.4. intizam xarakterli hərbi hissədə cəza çəkən və intizam qaydalarında həbs olunaraq, qarnizon hauptvaxtlarında saxlanılan hərbi qulluqçular;
1.4-1. Azərbaycan Respublikasının İnzibati Xətalar Məcəlləsi ilə müəyyən edilmiş hallarda inzibati həbs tətbiq edilərək hauptvaxtlarda saxlanılan hərbi qulluqçular;
[14]
1.5. ali və orta ixtisas və tam orta təhsil müəssisələrində hərbi hazırlıq keçmək üçün toplanışlara (təcrübə keçməyə) çağırılmış tələbələr, kursantlar, şagirdlər və hərbi vəzifəlilər toplanışda (təcrübədə) olduqları müddətdə;
1.6. Silahlı Qüvvələrin ehtiyat zabit, gizir və müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət hərbi qulluqçularının hazırlığı kurslarında təhsil alan şəxslər - gəldikləri gündən həqiqi hərbi xidmətə daxil olduqları günə qədər olan müddətdə;
1.7. orkestrlərin musiqiçi şagirdləri;
1.8. müddətli həqiqi hərbi xidmətə çağırılmış vətəndaşlar – Səfərbərlik və Hərbi Xidmətə Çağırış üzrə Dövlət Xidmətinin yerli qurumu tərəfindən hərbi hissələrə göndərildiyi gündən müvafiq qaydada şəxsi heyətin siyahılarına daxil edildiklərinə qədər olan müddətə;
1.9. mayakların, radiomayakların, naviqasiya avadanlığı vasitələri qruplarının, radionaviqasiya və hidrometeorologiya stansiyalarının (məntəqələrinin) və Hərbi Dəniz Qüvvələrinin əmək və məişət şəraiti xüsusi ilə çətin olan digər sahil naviqasiya avadanlığı obyektlərinin mülki xidmət heyəti.
2. Aşağıdakı normalara uyğun olaraq əlavə ərzaq payı verilsin:
2.1. döyüş şəraitində hesab olunan hərbi hissələrdə döyüş növbətçiliyi aparan hərbi qulluqçulara – 15 qr. kərə yağı, 20 qr. şəkər, 1 qr. çay, 100 qr. 1-ci növ çörək, yeməklərin hazırlanması üçün 2,5 litr su, içmək üçün 16 aprel tarixindən 14 oktyabr tarixinədək (yay mövsümü) 2,0 litr, 15 oktyabr tarixindən 15 aprel tarixinədək isə (qış mövsümü) 1,0 litr su;
[15]
2.2. dəniz səviyyəsindən 1000 metr yüksəklikdə yerləşən hərbi hissələrdə (bölmələrdə) həqiqi hərbi xidmət keçən hərbi qulluqçulara – 20 qr. şəkər, 1 qr. çay, 100 qr. 1-ci növ çörək, 15 qr. kərə yağı və 1500 metr yüksəklikdə yerləşən hərbi hissələrdə (bölmələrdə) həqiqi hərbi xidmət keçən hərbi qulluqçulara – 20 qr. şəkər, 1 qr. çay, 100 qr. 1-ci növ çörək, 15 qr. kərə yağı, 20 qr. qatılaşdırılmış şəkərli süd;
2.3. daimi olaraq aerodromlarda, poliqonlarda, texniki və start mövqelərində uçuş aparatlarına bilavasitə xidmət edən zabit, gizir və müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət hərbi qulluqçularına 50 qr. ət və 20 qr. pendir;
2.4. təmənnasız qan verən donorlara (qan verdikləri gün) 45 qr. şokolad, 200 qr. təbii meyvə və giləmeyvə şirəsi, 50 qr. peçenye;
2.5. ionlaşdırıcı şüalanmaların orqanizmə təsiri şəraitində və tərkibində zəhərli komponentlər olan yanacaqla işləyən (xidmət edən) hərbi qulluqçulara – 50 qr. ət, 30 qr. kərə yağı, 100 qr. inək südü və 20 qr. pendir;
2.6. xidməti vəzifələrini yerinə yetirərkən həlak olmuş hərbi qulluqçuların ailələrinə birdəfəlik maddi yardım: 45-50 kq. düyü, 45-50 kq. şəkər tozu, 3 kq. çay, 20-25 kq. kərə yağı və 45-50 kq. 1-ci növ un;
2.7. iş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
2 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin dənizçi heyəti üçün ərzaq payı
[16]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
600
|
2.
|
2-ci növ buğda unu
|
10
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
110
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
5.
|
Ət
|
250
|
6.
|
Balıq
|
90
|
7.
|
Bitki yağı
|
40
|
8.
|
Kərə yağı
|
45
|
9.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
100
20
|
10.
|
Pendir
|
20
|
11.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
12.
|
Şəkər
|
70
|
13.
|
Cem (povidlo)
|
20
|
14.
|
Xörək duzu
|
20
|
15.
|
Çay
|
2
|
16.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
17.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
18.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
19.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
20.
|
Tomat pastası
|
6
|
21.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
850
|
|
- kartof
|
550
|
- kələm
|
130
|
|
- çuğundur
|
30
|
|
- yerkökü
|
50
|
|
- soğan
|
50
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
40
|
|
22.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
20
|
23.
|
Təbii meyvə və ya giləmeyvə şirələri
|
50
|
24.
|
Vitamin preparatı “Heksavit”
|
1
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin Dəniz Qüvvələrinin admiralları, zabitləri, gizirləri, miçman-ları, müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət hərbi qulluqçuları, çavuşları və matrosları;
1.2. Hərbi Dəniz Qüvvələrində gəmilərin ştat üzrə ekipajlarının mülki fəhlə və qulluqçuları.
2. Aşağıdakı normalara uyğun olaraq əlavə ərzaq payı verilsin:
2.1. Hərbi Dəniz Qüvvələrinin dörd saatdan artıq müddətə bazadan ayrılaraq dənizə çıxan heyətinə 150 qr. 1-ci növ buğda unundan hazırlanmış qalet, 200 qr. ət konservi, 30 qr. şəkər, 1 qr. çay və 10 qr. şokolad;
2.2. təzyiq kameralarında (dalğıc barokameralarında) dalğıclara və şəxsən iş aparan başqa şəxslərə - 125 qr. ət, 20 qr. kərə yağı, 40 qr. qatılaşdırılmış şəkərli süd, 15 qr. peçenye və 5 qr. təbii qəhvə;
2.3. dərin su dalğıclarına 30 qr. şəkər, 70 qr. peçenye, 150 qr. təzə meyvə və ya meyvə şirəsi və 1 ədəd yumurta;
2.4. iş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
3 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin uçuş heyəti üçün ərzaq payı
[17]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
|
1
|
2
|
3
|
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
500
|
|
2.
|
1-ci növ buğda unu
|
60
|
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
60
|
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
|
5.
|
Quş əti
|
50
|
|
6.
|
Hisdə qurudulmuş kolbasalar və ətlər
|
25
|
|
7.
|
Balıq
|
90
|
|
8.
|
Ət
|
300
|
|
9.
|
Bitki yağı
|
25
|
|
10.
|
Kərə yağı
|
60
|
|
11.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
200
40
|
|
12.
|
Xama
|
30
|
|
13.
|
Kəsmik
|
30
|
|
14.
|
Pendir
|
20
|
|
15.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
|
16.
|
Şəkər
|
80
|
|
17.
|
Xörək duzu
|
20
|
|
18.
|
Çay
|
1,2
|
|
19.
|
Təbii qəhvə
|
2,5
|
|
20.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
|
21.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
|
22.
|
Xardal tozu
|
1
|
|
23.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
|
24.
|
Tomat pastası
|
10
|
|
25.
|
Jelatin və ya xörək həlimi
|
0,5
|
|
26.
|
Quru xəmir mayası
|
0,5
|
|
27.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
900
|
|
|
- kartof
|
550
|
|
- kələm
|
120
|
||
- çuğundur
|
30
|
||
- yerkökü
|
40
|
||
- soğan
|
50
|
||
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
110
|
||
28.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
10
|
|
29.
|
Təzə meyvə və ya meyvə şirəsi
|
200
|
|
30.
|
Şokolad
|
15
|
|
31.
|
Qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
20
|
|
32.
|
Vitamin preparatı “Heksavit”
|
1
|
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin uçuş aparatlarının əvəzedici heyətləri də daxil olmaqla ştat tərkibinə daxil olan uçuş heyətinin (bütün təyyarəçilər və şturmanlar) hərbi qulluqçuları;
1.2. uçuş aparatlarının ştat tərkibinə daxil olmayan, lakin müvafiq növ uçuş aparatlarında ştat heyəti üçün müəyyən edilmiş uçuş normasından az olmayaraq döyüş və təlim hazırlığı planı üzrə uçuşlarda iştirak edən hərbi qulluqçular;
1.3. təyyarəçi və şturman ixtisasları üzrə hərbi qulluqçu hazırlayan xüsusi təyinatlı təhsil müəssisəsinin kursantları – tədris planına müvafiq praktiki uçuşlara başladığı gündən praktika qurtaranadək və məktəbi bitirib əmr ilə zabit hərbi rütbəsinin verildiyi gündən;
[18]
1.4. uçuş günlərində – bütün hərbi qulluqçular, uçan laboratoriyanın şəxsi heyəti, tədqiqatçılar, sınaqçılar, təlimatçılar, məşqçilər, təyyarədəki tərcüməçilər, radistlər, təyyarə bələdçiləri;
1.5. döyüş və təlim hazırlığı planına əsasən paraşütlə tullanan paraşüt-desant və hava-desant heyətinə mənsub şəxslər – paraşütlə tullanan günlərdə;
1.6. hərbi hissələrin tibb məntəqələrində müalicədə olan uçuş heyətinin hərbi qulluqçuları;
1.7. ali, orta ixtisas və tam orta təhsil müəssisələrində hərbi hazırlıq keçmək üçün toplanışlara (təcrübə keçməyə) çağırılmış tələbələr, kursantlar, şagirdlər və hərbi vəzifəlilər – toplanışda (təcrübədə) uçuşlara başladıqları gündən toplanış (təcrübə) qurtaranadək;
1.8. reaktiv, turboreaktiv, turbovintli təyyarələrin və vertolyotların uçuş heyətləri üçün faraş tərəvəz, meyvə və giləmeyvələrin onlara çatacaq orta aylıq payının 20 faizi qədər məbləğində bazarlardan (ticarət obyektlərindən) satın alınmasına və uçuş heyətinə norma üzrə verilməsinə icazə verilir.
2. İş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
4 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin müalicə ərzaq payı
[19]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan çörək
|
500
|
2.
|
1-ci növ buğda unu
|
10
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
80
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
5.
|
Ət
|
200
|
6.
|
Quş əti
|
50
|
7.
|
Balıq
|
100
|
8.
|
Bitki yağı
|
30
|
9.
|
Kərə yağı
|
45
|
10.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
300
60
|
11.
|
Xama
|
30
|
12.
|
Kəsmik
|
30
|
13.
|
Pendir
|
20
|
14.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
15.
|
Şəkər
|
70
|
16.
|
Xörək duzu
|
10
|
17.
|
Cem (povidlo)
|
10
|
18.
|
Çay
|
2
|
19.
|
Təbii qəhvə
|
1
|
20.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
21.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
22.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
23.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
24.
|
Tomat pastası
|
6
|
25.
|
Kartof nişastası
|
5
|
26.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
850
|
|
- kartof
|
550
|
- kələm
|
120
|
|
- çuğundur
|
40
|
|
- yerkökü
|
50
|
|
- soğan
|
40
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
50
|
|
27.
|
Təzə meyvə və ya meyvə şirələri
|
200
|
28.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
20
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin tibb müəssisələrində bir gündən artıq ambulator və stasionar müayinə keçən və müalicə olunan şəxslər.
2. Uçuş heyətinin hərbi tibb müəssisələrində tibbi müayinədə və müalicədə olan hərbi qulluqçuları.
3. Gündə hər adama aşağıdakı normalara uyğun olaraq əlavə ərzaq payı verilsin:
3.1. orqanizmi yanğın təsiri və şüa ilə zədələnmiş xəstələrə 50 qr. ət, 20 qr. yarı hisdə qurudulmuş ət və ya kolbasa, 50 qr. ət konservi, 30 qr. balıq, 10 qr. xama, 120 qr. kəsmik, 20 qr. pendir, 150 qr. meyvə və ya giləmeyvədən konservləşdirilmiş kompotlar və 0,5 qr. təbii qəhvə.
4. Böyrək xəstəlikləri ilə hərbi tibb müəssisələrində müalicədə olan xəstələr (hər adama gündə) aşağıdakı ərzaq payı ilə təmin edilsinlər:
4.1. 300 qr. 1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək, 100 qr. yarma və makaron məmulatları, 700 qr. kartof, 300 qr. tərəvəz, 375 qr. təzə meyvə, 100 qr. qurudulmuş meyvə, 25 qr. meyvə və ya giləmeyvə şirəsi, 100 qr. şəkər, 1 qr. çay, 100 qr. ət, 100 qr. balıq, 400 qr. inək südü, 100 qr. kəsmik, 35 qr. xama, 60 qr. kərə yağı, 50 qr. bitki yağı və 1 ədəd toyuq yumurtası.
5. Vərəm və pnevmokonioz xəstəlikləri ilə hərbi tibb müəssisələrində müalicə olunan xəstələr aşağıdakı ərzaq payı ilə təmin edilsinlər:
5.1. 500 qr. 1-ci növ buğda unundan bişirilmiş çörək, 75 qr. 1-ci növ buğda unu, 75 qr. müxtəlif yarma və makaron məmulatı, 400 qr. kartof, 500 qr. tərəvəz və göyərti, 200 qr. təzə meyvə, 30 qr. qurudulmuş meyvə, 100 qr. şəkər və qənnadı məmulatı, 3 qr. təbii qəhvə, 1 qr. çay, 200 qr. ət, 120 qr. balıq, 20 qr. kolbasa məmulatı, 500 qr. inək südü, 70 qr. kəsmik, 30 qr. xama, 15 qr. pendir, 60 qr. kərə yağı, 25 qr. bitki yağı, 2 ədəd toyuq yumurtası, 1 qr. duz və ədviyyat. Vərəm və pnevmokonioz xəstələrinin qidalanması üçün müalicə həkimlərinin göstərişləri əsasında hər bir xəstəyə ərzaq payının ümumi dəyəri hüdudlarında müvafiq ərzaq məhsullarından pəhriz təyin olunur.
6. Müalicə ərzaq payı üzrə ərzaq məhsullarının əvəz olunması xəstələr üçün təyin olunmuş pəhrizlərə müvafiq qaydada əvəzetmə normaları əsasında həyata keçirilsin.
7. İş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
5 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin kursantları və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin kursantları və dinləyiciləri üçün ərzaq payı
[20]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
600
|
2.
|
2-ci növ buğda unu
|
10
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
100
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
5.
|
Ət
|
250
|
6.
|
Balıq
|
100
|
7.
|
Bitki yağı
|
30
|
8.
|
Kərə yağı
|
45
|
9.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
100
20
|
10.
|
Pendir
|
20
|
11.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
12.
|
Şəkər
|
70
|
13.
|
Cem (povidlo)
|
20
|
14.
|
Xörək duzu
|
20
|
15.
|
Çay
|
1
|
16.
|
Təbii qəhvə
|
1,5
|
17.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
18.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
19.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
20.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
21.
|
Tomat pastası
|
6
|
22.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
850
|
|
- kartof
|
550
|
- kələm
|
130
|
|
- çuğundur
|
30
|
|
- yerkökü
|
50
|
|
- soğan
|
50
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
40
|
|
23.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
10
|
24.
|
Təbii meyvə və ya giləmeyvə şirələri
|
100
|
25.
|
Vitamin preparatı “Heksavit
|
1
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin hərbi qulluqçu hazırlayan xüsusi təyinatlı ali təhsil müəssisələrinin kursantları və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin kursantları və dinləyiciləri;
[21]
1.2. ehtiyat zabit, gizir və müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət hərbi qulluqçularının hazırlığı kurslarında təhsil alan şəxslər - həqiqi hərbi xidmətə daxil olduqları gündən, ali təhsil müəssisələrində zabit hazırlanması üzrə xüsusi proqramla təhsil alan və kazarma şəraitində yaşayan tələbələr.
2. İş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
6 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin hərbi lisey kursantları üçün ərzaq payı
[22]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
600
|
2.
|
Peçenye
|
20
|
3.
|
1-ci növ buğda unu
|
50
|
4.
|
Müxtəlif yarmalar
|
70
|
5.
|
Manna yarması
|
20
|
6.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
7.
|
Ət
|
250
|
8.
|
Balıq
|
120
|
9.
|
Bitki yağı
|
20
|
10.
|
Kərə yağı
|
50
|
11.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
400
80
|
12.
|
Xama
|
30
|
13.
|
Kəsmik
|
30
|
14.
|
Pendir
|
20
|
15.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
16.
|
Şəkər
|
70
|
17.
|
Xörək duzu
|
20
|
18.
|
Cem (povidlo)
|
20
|
19.
|
Çay
|
2
|
20.
|
Təbii qəhvə
|
3
|
21.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
22.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
23.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
24.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
25.
|
Tomat pastası
|
6
|
26.
|
Quru xəmir mayası
|
3
|
27.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
800
|
|
- kartof
|
500
|
- kələm
|
130
|
|
- çuğundur
|
30
|
|
- yerkökü
|
50
|
|
- soğan
|
50
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
40
|
|
28.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
20
|
29.
|
Təzə meyvə və yaxud meyvə şirəsi
|
200
|
30.
|
Vitamin preparatı “Heksavit”
|
1
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin hərbi lisey kursantları;
1.2. hərbi lisey təhsil müəssisələrinə qəbul imtahanları vermək üçün gəlmiş və kazarma şəraitində olan namizədlər məktəbə gəldikləri gündən.
2. İş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
7 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin xüsusi təyinatlı dəstələrinin, Azərbaycan Ordusunun əməliyyat (komando) briqadalarının ərzaq payı
[23]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan bişirilmiş ağ çörək
|
750
|
2.
|
2-ci növ buğda unu
|
10
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
120
|
4.
|
Makaron məmulatları
|
40
|
5.
|
Ət
|
300
|
6.
|
Kolbasa
|
30
|
7.
|
Balıq
|
90
|
8.
|
Bitki yağı
|
40
|
9.
|
Kərə yağı
|
40
|
10.
|
İnək südü
və ya qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
200
40
|
11.
|
Xama
|
30
|
12.
|
Pendir
|
20
|
13.
|
Toyuq yumurtası (ədədlə)
|
1
|
14.
|
Şəkər
|
70
|
15.
|
Xörək duzu
|
20
|
16.
|
Cem (povidlo)
|
20
|
17.
|
Çay
|
2
|
18.
|
Təbii qəhvə
|
2
|
19.
|
Müxtəlif ədviyyat (istiot, sarıkök, zəfəran və s.)
|
0,3
|
20.
|
Xardal tozu
|
0,3
|
21.
|
Dəfnə yarpağı və ya qurudulmuş göyərti
|
0,3
|
22.
|
Sirkə və ya müxtəlif souslar
|
2
|
23.
|
Tomat pastası
|
6
|
24.
|
Kartof və tərəvəz, cəmi:
|
940
|
|
- kartof
|
600
|
- kələm
|
120
|
|
- çuğundur
|
30
|
|
- yerkökü
|
40
|
|
- soğan
|
50
|
|
- xiyar, pomidor, turşu, göyərti
|
100
|
|
25.
|
Təzə meyvə və yaxud meyvə şirəsi
|
200
|
26.
|
Qurudulmuş meyvələr
|
20
|
27.
|
Zeytun
|
10
|
28.
|
Şokolad
|
10
|
29.
|
Ləpə (qoz, fındıq, kişmiş)
|
20
|
30.
|
Halva
|
20
|
31.
|
Vitamin preparatı “Heksavit”
|
1
|
Qeydlər:
1. Bu Norma üzrə dövlət hesabına aşağıdakı şəxslər təmin edilsinlər:
1.1. Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Ordusunun əməliyyat (komando) briqadalarının, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin xüsusi təyinatlı qüvvələrinin, həmçinin Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Təhlükəsizlik Xidmətinin Milli Qvardiyasının Fəxri Qarovul taborunun zabit, gizir, müddətdən artıq həqiqi hərbi xidmət və müddətli hərbi qulluqçuları.
[24]
2. İş günü hesab olunmayan bayram günlərində normanın dəyərinin 30 faizi həcmində əlavə ərzaq payı verilir.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
8 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin və Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin kəşfiyyat qrupları üçün ərzaq payı
[25]
NORMALARI*
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1.
|
Qalet (50 qr. paketlərdə)
|
400
|
2.
|
Mal əti konservi
|
338
|
3.
|
Ət-bitki konservi
|
500
|
4.
|
Kolbasa
|
100
|
5.
|
Şokolad
|
40
|
6.
|
Qurudulmuş meyvə (kişmiş)
|
20
|
7.
|
Konfet (müxtəlif)
|
120
|
8.
|
Cem (povidlo)
|
40
|
9.
|
Ləpə (qoz, fındıq)
|
60
|
10.
|
Çay birdəfəlik xüsusi paketdə
|
2
|
11.
|
Qəhvə birdəfəlik xüsusi paketdə (şəkərsiz)
|
2
|
12.
|
Əlsilən (nəmli və ətirli salfet)
|
15 ədəd
|
13.
|
Portativ hərbi yanacaq dəsti kibrit ilə
o cümlədən:
- altlıq
- yandırma lövhəsi
- quru yanacaq
|
1 dəst
1 ədəd
1 ədəd
4 ədəd
|
14.
|
Vitamin preparatı (komplevit)
|
1 ədəd
|
15.
|
Sutəmizləyici həb
|
1 ədəd
|
*Bu Norma ilə kəşfiyyatçılar, kəşfiyyat tapşırığını yerinə yetirməyə getdiyi gündən qayıtdığı günə kimi təmin edilirlər.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
9 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin ümumqoşunları və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin üçün quru ərzaq payı
[26]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
1 nəfər üçün gündəlik ərzaq norması
(qramla)
|
1.
|
Qalet (50 qr. paketlərdə)
|
300
|
2.
|
Mal əti konservi
|
338
|
3.
|
Ət-bitki konservi
|
500
|
4.
|
Qənd (rafinad)
|
120
|
5.
|
Çay (birdəfəlik xüsusi paketlərdə)
|
3
|
6.
|
Cem (povidlo)
|
40
|
7.
|
Əlsilən (nəmli və ətirli salfet)
|
15 ədəd
|
8.
|
Birdəfəlik çəngəl
|
3 ədəd
|
9.
|
Birdəfəlik çay qaşığı
|
3 ədəd
|
10.
|
Birdəfəlik stəkan
|
3 ədəd
|
11.
|
Portativ hərbi yanacaq dəsti, kibrit ilə
o cümlədən:
- altlıq
- yandırma lövhəsi
- quru yanacaq
|
1 dəst
1 ədəd
1 ədəd
4 ədəd
|
12.
|
Vitamin preparatı (komplevit)
|
1 ədəd
|
13.
|
Sutəmizləyici həb
|
1 ədəd
|
14.
[27]
|
Ciyər paşteti
|
150
|
15.
|
Qatılaşdırılmış şəkərli süd
|
100
|
Qeydlər:
1. Quru ərzaq payı dəsti şəxsi heyətə isti xörək hazırlamaq mümkün olmadığı hallarda verilir. Bu halda quru ərzaq payı 3 gündən artıq verilməməlidir.
2. Aviasiya hərbi hissələrində uçuş aparatlarının və vertolyotların ekipajları üçün qəza ehtiyatı yaradılır. Bu ərzaqların istifadəsinə yalnız qəza və məcburi eniş olduqda icazə verilir. Dəstlərin təzələnməsi hərbi hissə komandirinin planına əsasən aparılır.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
10 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinin ərzaq payları verilərkən məhsulların əvəz olunması
[28]
NORMALARI*
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
Əvəz olunan ərzaq norması
(qramla)
|
Əvəz edən ərzaq norması
(qramla)
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
1-ci növ undan bişirilmiş ağ çörək
|
100
|
|
|
- 1-ci növ buğda unundan hazırlanmış quru çörək ilə
|
|
50
|
|
- şirniyyat məmulatları, bulkalar ilə
|
|
50
|
|
- qaletlər ilə
|
|
50
|
|
- 1-ci növ buğda unu ilə
|
|
75
|
|
- əla növ buğda unundan çörək ilə
|
|
80
|
|
- 2-ci növ buğda unundan çörək ilə
|
|
110
|
2.
|
1-ci növ buğda unu
|
100
|
|
|
- müxtəlif yarmalar ilə
|
|
100
|
|
- makaron məmulatları ilə
|
|
100
|
|
- 2-ci növ un ilə
|
|
110
|
|
- manna yarması ilə
|
|
100
|
|
- düyü ilə
|
|
100
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
100
|
|
|
- düyü ilə
|
|
100
|
|
- makaron məmulatları ilə
|
|
100
|
|
- yarmalı, yarmalı - tərəvəzli
konsentratlar ilə
|
|
100
|
|
- kartof və tərəvəz (duzlu və təzə) ilə
|
|
500
|
|
- qurudulmuş tərəvəzlər ilə
|
|
100
|
|
- 1-ci yemək üçün ətsiz tərəvəz konservləri ilə
|
|
375
|
|
- 1-ci yemək üçün tərəvəz konservləri ilə
|
|
375
|
4.
|
Kartof və tərəvəz (duzlu və təzə)
|
100
|
|
|
- müxtəlif yarmalar ilə
|
|
20
|
|
- makaron məmulatları ilə
|
|
20
|
|
- qurudulmuş tərəvəzlər və qurudulmuş müxtəlif göyərtilər ilə
|
|
20
|
|
- qurudulmuş kartof ilə
|
|
20
|
|
- ətsiz 1-ci yemək üçün tərəvəz konservləri ilə
|
|
75
|
|
- qəlyanaltılıq konservləri ilə
|
|
75
|
|
- soğan ilə
|
|
100
|
|
- sarımsaq ilə
|
|
50
|
|
- göy soğan ilə
|
|
200
|
|
- müxtəlif təzə göyərtilər ilə
|
|
100
|
|
- badımcan, bibər, göy lobya ilə
|
|
100
|
|
- yarma konsentratları ilə
[29]
|
|
20
|
5.
|
Sıxılmış maya
|
100
|
|
|
- qurudulmuş maya ilə
|
|
100
|
6.
|
Ət - mal, qoyun, quş
|
100
|
|
|
- sümüksüz ət ilə
|
|
80
|
|
- içalat 1-ci dərəcəli ilə
|
|
100
|
|
- içalat 2-ci dərəcəli ilə
|
|
300
|
|
- qaxac ət ilə (yarı qaxac vetçina və
kolbasa)
|
|
60
|
|
- bişmiş kolbasa və sosis ilə
|
|
80
|
|
- quş əti (içalatı çıxarılmış və ya
yarı çıxarılmış) ilə
|
|
120
|
|
- müxtəlif ət konservləri ilə
|
|
75
|
|
- müxtəlif başsız balıq
(dondurulmuş, soyudulmuş, duza
qoyulmuş) ilə
|
|
150
|
|
- müxtəlif balıq konservləri ilə
|
|
120
|
|
- pendir ilə
|
|
60
|
7.
|
Vetçina, kolbasa yarı qaxac
|
100
|
|
|
- bişirilmiş kolbasa ilə
|
|
260
|
|
- qaxac ət ilə (yarı qaxac vetçina və
kolbasa)
|
|
200
|
|
- pendir ilə
|
|
160
|
|
- ət ilə
|
|
160
|
8.
|
Balıq başsız
|
100
|
|
|
- başlı balıq ilə
|
|
130
|
|
- başlı siyənək (qaxac və duzlu) ilə
|
|
100
|
|
- başlı duzlanmış və hisə verilmiş
balıq ilə
|
|
75
|
|
- müxtəlif balıq konservləri ilə
|
|
80
|
|
- balıq filesi ilə
|
|
70
|
|
- qəlyanaltı tərəvəz konservləri ilə
|
|
120
|
|
- pendir ilə
|
|
40
|
|
- ət konservi ilə**
[30]
|
|
50
|
9.
|
Bitki yağı
|
100
|
|
|
- piy ilə
|
|
100
|
10.
|
İnək südü
|
100
|
|
|
- quru süd ilə
|
|
15
|
|
- qatılaşdırılmış şəkərli süd ilə
|
|
20
|
|
- qatılaşdırılmış şəkərsiz süd ilə
|
|
30
|
|
- qəhvə ilə və ya kakao ilə
|
|
20
|
|
- qaymaq, xama ilə
|
|
20
|
|
- balıq ilə
|
|
60
|
|
- kərə yağı ilə
|
|
5
|
|
- kəsmik ilə
|
|
30
|
|
- pendir ilə
|
|
20
|
11.
|
Yumurta
|
1 ədəd
|
|
|
- yumurta tozu ilə
|
|
15
|
|
- ət ilə**
|
|
50
|
12.
|
Şəkər
|
100
|
|
|
- peçenye ilə
|
|
100
|
|
- şokolad, karamel ilə
|
|
50
|
|
- mürəbbə, cem, povidlo ilə
|
|
140
|
13.
|
Şokolad
|
100
|
|
|
- təbii qəhvə ilə
|
|
150
|
|
- bal ilə
|
|
160
|
|
- kakao tozu ilə
|
|
150
|
14.
|
Peçenye
|
100
|
|
|
-1-ci növ buğda unundan bişirilmiş qalet ilə
|
|
100
|
|
- şəkər ilə
|
|
100
|
|
- vafli ilə
|
|
85
|
15.
|
Tomat pastası
|
100
|
|
|
- tomat püresi ilə
|
|
200
|
|
- tomat sousu ilə
|
|
100
|
|
- tomat şirəsi ilə
|
|
100
|
16.
|
Təzə meyvə
|
100
|
|
|
- qarpız ilə
|
|
300
|
|
- qurudulmuş meyvə ilə
|
|
20
|
|
- qurudulmuş giləmeyvələr ilə
|
|
20
|
|
- təzə giləmeyvələr ilə
|
|
100
|
|
- yemiş ilə
|
|
200
|
|
- konservləşdirilmiş kompotla
|
|
50
|
|
- meyvə şirələri ilə
|
|
100
|
|
- kisel konsentratı ilə
|
|
30
|
|
- mürəbbə, cem, povidlo ilə
|
|
20
|
|
- tomat şirəsi ilə
|
|
300
|
17.
|
Meyvə və giləmeyvə şirəsi
|
100
|
|
|
- şəkər ilə
|
|
30
|
|
- süd ilə
|
|
100
|
|
- quru meyvə ilə
|
|
20
|
18.
|
Qurudulmuş meyvə
|
100
|
|
|
- kisel konsentratı ilə
|
|
150
|
|
- şəkər ilə
|
|
75
|
|
- qurudulmuş giləmeyvə ilə
|
|
100
|
|
- meyvə şirələri ilə
|
|
500
|
|
- təzə meyvə ilə
|
|
500
|
|
- çay ilə
|
|
3
|
19.
|
Təbii qəhvə
|
100
|
|
|
- tez həll olunan qəhvə ilə
|
|
40
|
|
- qəhvə içkiləri ilə
|
|
200
|
|
- kakao tozu ilə
|
|
100
|
|
- çay ilə
|
|
25
|
20.
|
Çay
|
100
|
|
|
- qəhvə içkisi ilə
|
|
800
|
21.
|
Xardal tozu
|
100
|
|
|
- hazır xardalla
|
|
600
|
22.
|
Sirkə
|
100
|
|
|
- sirkə cövhəri ilə
|
|
5
|
23.
|
Xama
|
100
|
|
|
- təzə süd ilə
|
|
300
|
|
- kəsmik ilə
|
|
150
|
|
- pendir ilə
|
|
100
|
24.
|
Pendir
|
100
|
|
|
- süd ilə
|
|
400
|
|
- kəsmik ilə
|
|
150
|
|
- xama ilə
|
|
100
|
|
- qatılaşdırılmış şəkərli süd ilə
|
|
80
|
25.
|
Kəsmik
|
100
|
|
|
- süd ilə
|
|
300
|
|
- xama ilə
|
|
66
|
|
- pendir ilə
|
|
66
|
26.
|
Ət-bitki konservləri
|
250
|
|
|
- ət
- bitki yağı
- yarma
|
|
100
10
85
|
27.
[31]
|
2-ci növ buğda unu
|
100
|
|
- 1-ci növ buğda unu ilə
- kartof və tərəvəz ilə
- müxtəlif yarma ilə
- yarma konsentratları ilə
|
|
90
500
100
100
|
|
28.
|
Birlikdə:
- ət
- bitki yağı
- yarma, un və tərəvəzlər (yarma hesabı ilə)
|
50
10
86
|
|
Konservləşdirilmiş 1-ci yeməklər
|
|
350
|
|
29.
|
Birlikdə:
- ət
- bitki yağı
- yarma, un və tərəvəzlər (yarma hesabı ilə)
|
150
10
86
|
|
Konservləşdirilmiş 2-ci yeməklər
|
|
350
|
*Birbaşa əvəzetmələrə icazə verilir. Əks əvəzetmələr yuxarı orqanın ərzaq xidməti rəisinin icazəsi ilə aparılmalıdır. Çoxnövlü əvəzetmə qadağandır.
**Hərbi hissələrin (bölmələrin) yerləşdiyi yerdən asılı olaraq, çatdırılması çətin olduğu hallarda yuxarı orqanın ərzaq xidməti rəisinin icazəsi ilə əvəz olunur.
Azərbaycan Respublikası Nazirlər
Kabinetinin 2013-cü il 8 yanvar
tarixli 2 nömrəli qərarı ilə
təsdiq edilmişdir
11 nömrəli əlavə
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin, Azərbaycan Respublikasının qanunvericiliyinə uyğun olaraq yaradılmış başqa silahlı birləşmələrin və Azərbaycan Respublikası Daxili İşlər Nazirliyinin sıravi və rəis heyətinə müalicə ərzaq payları verilərkən məhsulların əvəz olunması
[32]
NORMALARI
Sıra
№-si
|
Ərzaq məhsullarının adı
|
Miqdarı
(qramla)
|
Xəstə qrupları üçün əvəzetmələrə icazə verilir
|
|
əvəz olunan məhsul
|
əvəzedici məhsul
|
|||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1.
|
1-ci növ buğda unundan çörək
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- 1-ci növ buğda unu, manna və müxtəlif yarmalar ilə
|
|
75
|
|
2.
|
1-ci növ buğda unu
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- əla növ buğda unu ilə
|
|
95
|
|
3.
|
Müxtəlif yarmalar
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- manna yarması ilə
|
|
100
|
|
4.
|
Ət
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- kəsmik ilə
|
|
300
|
|
5.
|
Balıq
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- kəsmik ilə
|
|
200
|
|
6.
|
Bitki yağı
|
100
|
|
xəstələrin bütün kateqoriyaları üçün
|
|
əvəz olunsun:
|
|
|
|
|
- kərə yağı ilə
|
|
60
|
|
7.
|
Müalicəvi ərzaq payının bütün ərzaqları əvəz olunsun:
|
|
|
0 №-li pəhrizə
ehtiyacı olan xəstələr üçün
|
|
a) təbii meyvə və ya giləmeyvə şirələri ilə:
|
|
250
|
|
|
- kartof nişastası ilə
|
|
10
|
|
|
- çay ilə
|
|
2
|
|
|
- şəkər ilə
|
|
70
|
|
|
- qurudulmuş meyvə ilə
|
|
20
|
|
|
- kərə yağı ilə
|
|
5
|
|
|
b) təbii meyvə və ya giləmeyvə şirələri ilə
|
|
200
|
0b №-li pəhrizə ehtiyacı olan xəstələr üçün
|
|
- kartof nişastası ilə
|
|
10
|
|